Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Brokkoli
2006. 10. 06.

Brokkoli   A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágzatúak (Cruciferae) családjába tartozik, tehát rokonai a karfiol, kelbimbó, káposztafélék. Igazi szezonja novembertől elég sokáig tart, igazából még a kisebb fagyokat is elviseli a saját lábán! Sőt akár mínusz 20 c fokon is vígan zöldell, igaz, hogy akkor általában zacskóba csomagolva, egy mélyhűtő mélyén. folytatás »


sütötök
2006. 10. 06.

Sütőtök Az étkezési és takarmánytök Amerika fel­fedezése után jutott el Európába. Bár Oláh Miklós már 1536-ban feljegyezte, hogy a ma­gyarok "a dinnyét és a tököt számtalan válfaj­ban a szántóföldeken termesztik" (Oláh, 1891. 551. folytatás »


szoboszlo2
2006. 09. 30.

Az ajánló után egy fényképes beszámoló!

 













Hajdúszoboszlón már a negyedik Bio-étel és bor fesztivált rendezték, amely a szervezők és a résztvevők örömére folyamatosan növekszik. A két nap alatt 9-10 ezer látogató volt kíváncsi a borokon túl a Bio ételekre! Az érdeklődés köszönhető természetesen a verőfényes napsütésnek, de leginkább a kitűnő programoknak, ételeknek és boroknak! A Hortobágyi Öko-régió és a Virágoskúti kertészet által biztosított nyersanyagokból kitűnő ételeket készítettek a versenyzők, és a kiállítók. A húsos ételek ismertetésétől eltekintenék, de volt néhány igazán említésre méltó vegetáriánus étel is. folytatás »


Győr
2006. 09. 29.

Az elmúlt héten indított vidéki járatunk olyan lendülettel indult, hogy meg sem állt Győrig, ott is csak azért, mert elfogyott a felpakolt étel. Amennyiben Győrben járnak, feltétlenül álljanak meg a belvárosban, nézzék meg a Szechenyi teret, a Várkazamatát, a Xantus János múzeumot, a Püspöki Várat és Palotát, valamint a Vármegye házát!

Ez utóbbi nem annyira a külalakja, megjelenése miatt számíthat a városnézők érdeklődő figyelmére, hanem mert a földszintjén egy remek „kis” Bio-bolt működik. A Fénymag Reform és Bioélelmiszer Bolt és Büfé. folytatás »


Karalábé
2006. 09. 29.

Brassica cavolorapa   A karalábé kétségtelenül közép- európai zöldség. Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk. folytatás »


Edeskomeny
2006. 09. 28.


Az édeskömény (Foeniculum vulgare) fűszer-, és gyógynövény. Dél-Európából származik.  
A rómaiak használták nagy előszeretettel, de ismerték a görögök és a kínaiak is. folytatás »


Kelvirág
2006. 09. 12.

Ismereteink a karfiol eredetéről nem nyúlik olyan messzire, mint más zöldség- és főzelékféléké.
A XVI. században tűnik fel Olaszországban, valahonnan a Földközi-tenger keleti tájairól. folytatás »


Fehérvár
2006. 09. 12.

Alba Regia







„Ohh Fehérvár, drága Székesfehérvár mi lesz már mi lesz már…”

Énekelte a Voga-Turnovszky, úgy tízen sok évvel ezelőtt. Most mi is úgy gondoltuk, hogy lesz valami Fehérváron. Engedve a nyomásnak megszerveztük a fehérvári kiszállítást. folytatás »


Som
2006. 09. 07.

Akik nem akarnak messzire utazni, sétáljanak ki a legközelebbi erődbe, ott keressenek dombokat, hegyeket, azoknak is a legmagasabb részét, ahol már érezhetően hűvösebb az idő mint a hegy lábánál. Fújják ki magukat és nézzenek szét a fák között, illetve figyeljék a fákat! Keressenek olyan fát amelynek fura, kis tojás alakú, olívabogyó szerű piros, sötétpiros termése van, ha megtalálták, jó helyen járnak! 

Amennyiben egy furcsa, széles karimájú kalapot látnak
akkor Piramis koncerten vannak, de az csak december 26-án lesz!
Persze az is lehet, hogy csak egy jól karban tartott városi parkig jutottak el! Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. Pedig a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető. folytatás »


Bio-fesztivál
2006. 09. 07.

Szeptember 16-17-én  a Bio ételeké a főszerep az alföldön.

IV. hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál   Az idei évben negyedik alkalommal rendezi meg 2006. folytatás »





Itent