medvehagyma
2006. 03. 30.
Medvehagyma.
Más nevei is vannak: erdei fokhagyma, poszhagyma, sási hagyma.
Erdőben nő, olyan a levele mint a gyöngyvirágé, csak sötétebb, és nem erezett.
folytatás »
Gasztrorandevu
2006. 03. 24.
A közelmúltban rendezett Utazás 2006 kiállítás keretén belül láthatták, Gasztrorandevu néven az országos szakács, cukrász és felszolgáló versenyt.
Igazán gyönyörű készítmények szerepeltek a versenyen, ha véletlenül nem látták, a folytatásra kattintva megnézhetnek néhány képet a kiállított ételekről, melyekkel remélem kedvet csinálok a jövő évi versenyhez.
A szakácsoknak készíteniük kellett vegetáriánus ételt is (nem véletlenül) melyek legnagyobb örömömre egyre szebbek és jobbak lesznek! Szerencsére múlóban van a rántottsajt-rántott gomba időszak.
folytatás »
Gyermek étrend
2006. 03. 24.
Az utóbbi időben több szülő(társam) fordult hozzám a gyermeke táplálkozását érintő kérdéssel.
A legtöbben ugyanazt a kérdést tették fel:
Nincs rendben a gyerekem emésztése, szorulása van, görcsöla hasa. .
folytatás »
A leves hazudik
2006. 03. 24.
A huszadik század élelmiszeriparának hatalmas fejlődése a fogyasztók többsége számára rejtve maradt. Ódivatú elképzeléseket dédelgetünk ételeinkről, amelyek már rég nem azok, amik valaha voltak. Az eper íze nem az eprektől származik, hanem egy ausztrál fa fűrészporából, a kókuszízt egy Trichoderma viride nevű gomba termeli, a barack ízét a ricinusból nyerik, a citromét pedig egy penészgombából.
folytatás »
Böjt
2006. 03. 10.
Böjt vagy nem böjt?
A tavaszi böjt egyik kemény változata a vízböjt.
E szerint egy kéthetes vízböjt kúra valóságos földöntúli élményt jelent, a testen kívül a szellem is megtisztul, és még az is lehet, hogy a kúra megvilágosodással zárul. Hiába van azonban a kemény és könnyed böjtöknek minden világvallásban több évezredes hagyománya, máig vannak akik nem látják bizonyítva a böjt szervezetre gyakorolt jótékony hatását.
folytatás »
Cukorblues
2006. 03. 03.
Ételeinket fehér liszt és cukor felhasználása nélkül készítjük!
Miért is? Olvassák el!
Ez a könyv a cukorról, hatásairól, kultúrtörténetérõl és lehetõségeinkrõl ír egy cukorfüggõ társadalomban. Hogyan kerül össze a címben szereplõ két fogalom? A cukor finomított Sucrosum, melyet kémiai folyamatok eredményeként cukorrépa vagy cukornád édes nedvébõl nyernek. A blues a depresszió vagy melankólia állapota, melyet félelem és rossz közérzet jellemez.
folytatás »
Indiai ételek
2006. 02. 24.
Hazánkban is sokan kedvelik az indiai konyhát, az indiai ételeket, így vannak ezzel a Bio-Vegetáriánus ételek kedvelői is, többen rajonganak a dahl-okért, kenyerekért, curry-kért.
Megmutatkozik ez a rendeléseinken is, az étlapon szereplő ételek közül az indiaiak a legsikeresebbek.
Akik már szeretik ezeket az ételeket azért olvassák el, akik még nem merték megkóstolni, olvassanak, és kóstoljanak.
folytatás »
Elixír
2006. 02. 16.
elixirbolt. hu
Bizonyára sokuknak ismerős az Elixír könyvesbolt!
Összebeszéltünk, és megállapodtunk, hogy a jövőben népszerűsítjük egymást.
Mi, a biochef.
folytatás »
Chèque Déjeuner
2006. 02. 15.
Kedves Olvasóink!
Engedve a szelíd erőszaknak, szerződést kötöttünk a szép nevű Chèque Déjeuner-rel!
Ez azt jelenti, hogy februártól az általuk kibocsátott ebéd csekkel is kifizethetik kedvenc bio-vegetáriánus ebédjüket.
Reméljük ezzel együtt bővül a Bio-Vegetáriánus ételt fogyasztók között a Chèque Déjeuner-t használók, valamint a Chèque Déjeuner csekkel rendelkezők között a Bio-vegetáriánus ebédet rendelők száma!
A cégről mindent megtudhatnak az alábbi honlapon:
folytatás »
fánk
2006. 01. 26.
Fánk
Szinte minden, fánkról szóló írás a következőkkel kezdődik: (csak, hogy én se legyek kivétel)
A fánkot, egy bécsi pékmester megözvegyült felesége, bizonyos Krapfenné találta fel. Mégpedig nagyon prózai módon:
Egy szép napon nem készültek el időben a kenyerek, ezért a sorban álló emberek elégedetlenkedtek, erre a pékné, (talán az akkoriban bevett szokás szerint) felkapott egy darab kelt tésztát és az elégedetlenkedők felé hajította.
A repülő tészta azonban nem a kívánt helyen, hanem egy a tűzhelyen álló és éppen forró zsírban landolt.
folytatás »