elolanc
2006. 01. 21.
ÉLÕLÁNC A PARLAMENT KÖRÜL
GMO-kampányunk lezárásaként január 28-án 11 órára élõláncot szervezünk az ország háza köré. Így kívánjuk nyomatékosítani azt a követelésünket, hogy az Országgyûlés megfelelõ törvényi szabályozással hosszú távra biztosítsa Magyarország GMO-mentességét.
Ahhoz, hogy a Parlament körül körbeérjen az élõlánc, sok emberre van szükség.
folytatás »
Ruccola télen
2006. 01. 19.
Latin neve Eruca sativa. Egyetlen ismert rokona a vad borsmustár az Eruca silvatica. A ruccola íze erőteljes, először fogyasztva kissé a gumira emlékeztető, enyhén csípős, illetve nem csípős de valami hasonló.
folytatás »
Rakott burgonya
2006. 01. 19.
A rakott burgonya elkészítése, mint a magyar konyhában annyi más ételé vidékről vidékre változik. Az étel eredete is tipikus magyaros. A bőségesen rendelkezésre álló, olcsó nyersanyagból igyekeztek a háziasszonyok minél változatosabb ételeket készíteni.
folytatás »
Padlizsán
2006. 01. 12.
A padlizsán
A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán - úgy tűnik - egyre jelentősebb szerepet tölt be a piacon, már július végén kapható és késő őszig színesíti a kínálatot. Ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs a csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India. Annak ellenére, hogy nálunk fogyasztása nem tekinthető általánosnak, tőlünk délre a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, szerepe a paprikával és a paradicsommal vetekszik.
folytatás »
Farsang
2006. 01. 12.
FARSANG
Farsang, vízkerszt napjától (jan 6) -tól hamvazó szerdáig tartó időszak.
A farsang Bajor Osztrák jövevény szó, első írásos emléke 1283- ból ismert.
Magyarországon a farsang kialakulása a középkorra tehető, elterjedésének három iránya:
Királyi udvarban olasz hatásra,
Városi polgárság körében német hatásra
Falusi lakosság körében szintén német, osztrák hatásra.
folytatás »
Biofach 2006
2006. 01. 12.
BioFach 2006
A BIO-Világ legnagyobb, egyúttal a Világ legnagyobb Bio-szakvására a nürnbergi BIOFACH-
2006 II. 16 és 19-e között több mint 2000 kiállító mutatja be termékeit a szakmai és civil látogatóknak. Idén Lengyelország a vásár díszvendége, és kiemelt országa.
folytatás »
tündérmajor
2006. 01. 07.
Gyűrűfű Tündérmajor
Vajon itt tündérek laknak? Mi nem láttuk őket, de lehetséges.
Gyűrűfűvel sokat ofglalkoztak. Ez egy kis falu baranyában, mely a hetvenes években teljesen elnéptelenedett.
folytatás »
BioSör
2005. 12. 01.
November 11-én tartotta sörbemutatóját az Ökoszervíz KFT.
Frühwald Ferenc tulajdonos mutatta be a Neumarkter Lammsbrau készítményeit.
Neumarkter Lammsbräu rövid története:
Alapítás: 1628 (az első írásos emlék az „Arany Bárányhoz” címzett sörfőzdéről és vendéglőről, Neumarkt-ban)
Tulajdonviszonyok: Magánvállalkozás.
folytatás »
BIO-Basel
2005. 12. 01.
2005. november 19 és 23 között rendezték Baselben az ötödik kulináris világbajnokságot az IGEHO kiállítás keretei között.
14 versenyző képviselte hazánkat, akik az alábbi eredményükkel az országok közötti versenyben 3.
folytatás »
Cékla
2005. 11. 25.
A cékla, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, mely különösen fontos a téli kora tavaszi időszakban. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható. Leginkább gyökerét fogyasztjuk, de a növény egyéb részei is jól hasznosíthatók akár táplálékként, akár gyógyhatása miatt.
folytatás »