Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Robiol
Konyhánkban kizárólag a ROBIOL hidegen sajtolt Bio napraforó olaját használjuk. Sok olajat kipróbáltunk, megkóstoltunk, és szerintünk ez a legjobb!
 
 
Szabadszálláson a Kiskunság szívében készül a ROBIOL hidegen sajtolt napraforgó étolaj.
Az előállító vállalkozás: ROBIOL Étolajgyártó és Kereskedelmi KFT., amely cég 2002 februárjában nőtt kft-vé. Ezt megelőzően egyéni vállalkozás formájában készült a termék. A ROBIOL hidegen sajtolt étolaj évek hosszú kísérletezése, türelmes, kitartó, elhivatott munka eredménye.
Az étolaj alapanyagát, a napraforgót, a KFT legnagyobb részt saját területén termeszti, saját terménytárolójában raktározza, és saját üzemében állítja elő. Ennek köszönhetően a vetőmag földbe kerülésétől a késztermék előállításáig szakszerű kezelés és ellenőrzés szerint történik az étolaj előállítása. Az üzem építésekor már fontos szempont volt elsősorban a hazai, de nem utolsó sorban az európai követelményeknek megfelelni.
A HACCP rendszer* kiépítése következésképpen nem jelentett komoly gondot. Az üzemben jelenleg napi 1500 liter napraforgó étolajat lehet előállítani. Ez a mennyiség növelhető, hiszen az üzem épülete 6 ha területen fekszik, bővíthető, fejleszthető.
 
A napraforgó étolaj kizárólag hidegen sajtolással készül. A hidegen sajtolásnak köszönhetően vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Az ügyvezető igazgató Barta Róbert, aki egyben az üzem és a vállalkozás alapját képező földterület tulajdonosa is. A KFT jelenleg 3 alkalmazottal dolgozik, kisvállalkozásnak tekinthető. A ROBIOL KFT családi vállalkozás.
A ROBIOL étolaj előállításánál legfontosabb szempont a minőség legmagasabb szinten- tartása, nem pedig a nagy volumenű mennyiség előállítása és ezzel párhuzamosan a nagyüzemi módszerekre való törekvés. Az étolaj készítés során mindenkor az egész-séges életmód és az egészséges táplálkozás elősegítése a cél. Ez a hitvallás vezette a KFT-t arra, hogy BIO étolaj előállításával is foglalkozzék. 2003.október 1-től a BIOKONTROLL HUNGÁRIA KHT-vel kötött szerződés alapján az étolajüzem a BIO KHT ellenőrzése mellett és igazolásával bio étolajat is készít. 2004 áprilisában elnyertük a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használati jogát.
 
A piac meghódítása, a ROBIOL népszerűsítése folyamatos. Három éves tapasztalat alapján a kielégítőnek mondható az érdeklődés. A mai kereskedelmi rendszer és a túlkínálat figyelembe vételével elégedettek lehetünk. Eddigi marketing tevékeny-ségünkben igen nagy segítség volt az FVM, AMC* támogatása, a megjelenési lehetőség, a közvetlen találkozások a vásárló nagyközönséggel. A vélemények, javaslatok, a tapasztalatcserék arra ösztönzik a cég vezetését, hogy minden erőfeszítéssel törekedjen a minőség megtartására, a külső és belső ellenőrzéseknek is köszönhetően az eredményességre. Az FVM, AMC támogatásával több hazai és nemzetközi kiállításon illetve üzletember találkozón vettünk részt. Itthon vendégek voltunk Pápán, Debrecenben, Kaposváron, Budapesten, Szentlőrincen, Bábolnán, Békéscsabán. Meghívást kaptunk a SIAL Párizs kiállításra 2004 októberében, a Grüne Woche vásárra Berlinben.
 
Üzemünk minden kedves érdeklődő előtt nyitva áll.
Robiol Kft.
 
Az előállítás folyamata
A ROBIOL hidegen sajtolt napraforgó étolaj, koleszterinmentes, természetes E vitamin-ban gazdag étolaj. Az előállítási eljárásnak köszönhetően más, mint az egyéb étolajak.
A ROBIOL étolaj előállítása a napraforgó gondos aratásával, szárításával és szakszerű rostálásával kezdődik. A rostálásnak köszönhetően a napraforgómagból kikerül minden-fajta gyomnövény magja, amely az aratás során az olajalapanyag közé keveredik. A hidegen sajtolt olajra jellemző enyhén keserű ízt ezzel ki is küszöböltük. A magtartályon keresztül a sajtológépbe kerül a napraforgó, amelynek kb. 85%-a olajként csepeg az un. „fekete" kádba, majd többszöri szűrés után csőrendszeren át kerül a tartályba, amelyből a különböző méretű flakonokba töltjük.
A gyártási folyamat egyszerű, természetes. Az étolaj nem melegszik, a gyártás során a sajtológép feje legfeljebb 70°C-ig melegedhet. Az előállított étolaj szobahőmérsékletű, tehát tartalmazza mindazt a vitamint és ásványi anyagot, amely a napraforgóban megtalálható. Az olajat nem vetjük alá semmiféle kémiai ráhatásnak. A sajtoláskor melléktermékként keletkezett préselményben lévő kb 15% olajmaradékot nem vonjuk ki különböző módszerekkel, mint ahogy azt egyéb technológiákkal teszik. A préselményt állati eledelként értékesítjük.
A ROBIOLT nem finomítjuk, tehát nem hevítjük fel 220°C - ra ,mint a finomított étolajjal teszik. Nagyon fontos dolognak tartjuk a gondos, többszöri szűrést, amely vásznon, majd steril papírszürőn át történik. Így érjük el, hogy a ROBIOL étolaj minőségét tekintve más, mint a többi forgalomban lévő hidegen sajtolt étolaj. Ezáltal szép, aranysárga színű, kellemes ízű és gazdaságos. A többszöri szűrés eredményeként elértük azt, hogy nem tapasztalható erős napraforgó íz a ROBIOL-ból készített ételekben.
 
A ROBIOL hidegen sajtolt napraforgó BIOolaj 1, 0,5 és 0,25l-es műanyag palackban illetve dekoratív üvegben kapható különböző fűszeres ízesítéssel:

• fokhagymás
• oregánós
• magyaros
• magyaros csípős
• magyaros grill
• magyaros grill csípős
• metélőhagymás
• majorannás
• kapros

Pékeknek, BIOkonyháknak 10, 20l-es flora
 
 
Miért jó a hidegen sajtolt napraforgó olaj?
 
A hideg sajtolás eredményeképpen (mivel az olajat nem hevítjük magas hőfokra) a napra-forgóban található összes vitamin és ásványi anyag* megmarad az étolajban. A Robiol olajok nem tartalmaznak semmiféle kémiai anyagot (antioxidáns, lúg stb.). Főzéshez, sütéshez valamint salátákhoz egyaránt kiváló.
A fűszeres ízesítésű olajok eredeti fűszerörlemény hozzáadásával készülnek, így az olajban a fűszerben lévő vitaminok is feloldódhatnak. A fűszer a palack aljára ülepedik így az a salátákhoz is használható, majd felrázás után húsok vagy párolt zöldségek ízesítésére is alkalmas.
Itent