 |
|
Damaszkuszi Tatli
|
tönkölyliszt | 120 g | Pálmazsír | 120 g | mandula | 60 g | méz | 80 g | citrom | 80 g | narancs | 80 g | Mogyoró földi | 80 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A pálmazsír 80 %-át elkeverjük a liszt 20%-ával, és hűtőbe tesszük.
A liszt 80%-ából kevés vízzel, és a pálmazsír 20%-val közepes kemyénységű tésztát gyúrunk, és 30 percig pihentetjük.
Lóhere alakúra nyújtjuk, majd a közepére helyezzük a pálmazsíros részt. Ráhajtogatjuk a tészta 4 "levelét" majd kinyújtjuk.
Előbb három rétegbe hajtjuk, újra kinyújtjuk, majd 4 rétegbe hajtjuk, és hűtőbe téve 20 percig pihentetjük.
Újra kinyújtjuk és hajtogatjuk 3-szor és 4-szer, majd újra hűtőben pihentetjük.
Olyan vékonyra nyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk, megszórjuk durvára tört mogyoró és mandula keverékével, meglocsoljuk mézzel, és legalább négy rétegben egymásra rétegezzük.
Négyzetekre vágjuk, majd 180 c fokos sütőben megsütjük.
A mézet elkeverjük a reszelt citrom és narancshéjjal, és a kinyomott citrom és narancslével, és a kockákra vágott süteményt meglocsoljuk vele. |
375,- |
Daragombóc csokoládéval töltve
|
tönkölydara | 120 g | méz | 80 g | csokoládé | 40 g | dió | 80 g | Meggylekvár | 200 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A darát forrásban lévő vízbe keverjük, és sűrűre főzzük.
Kevés mézet adunk hozzá, sózzuk, és hűtjük.
A még meleg masszából gombócokat formázunk, a gombócok közepébe dugunk egy kocka csokoládét.
Az kész gombócokat őrölt dióba forgatjuk, meggy lekvárral tálaljuk.
|
375,- |
Dió és mák gombóc meggy öntettel
|
tönkölyliszt | 120 g | szódabikarbóna | 0.4 g | olaj | 0.02 l | méz | 40 g | dió | 60 g | mák | 60 g | Meggylekvár | 120 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
 |
450,- |
Diópuding vanília öntettel
|
dió | 400 g | zsemlemorzsa | 80 g | méz | 120 g | kukoricaliszt | 40 g | Rizstej | 0.4 l | vaníliás cukor | 40 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A diót megdaráljuk, hozzákeverjük a morzsát, és a szódabikarbónát.
Ízesítjük mézzel, és annyi rizstejet keverünk hozzá, hogy masszává tudjuk keverni.
Formákba töltjük és gőzös sütőben kisütjük.
A rizstejet felforraljuk, kukoricaliszttel sűrítjük, mézzel, vaníliával ízesítjük, és kiforraljuk. |
650,- |
Diós kalács mézes joghurttal
|
tönkölyliszt | 200 g | élesztő | 12 g | olaj | 0.04 l | méz | 60 g | Tengerisó | 4 g | joghurt natur | 0.4 l | méz | 40 g | dió | 80 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az élesztőt egy kevés liszttel elmorzsoljuk, langyos vízzel elkeverjük, és langyos helyen kelesztjük.
Hozzákeverjük a 30 c fok körülire melegített lisztet, az olajat, a mézet, és vízzel inkább lágy mint kemény tésztát keverünk belőle.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd 20 percig, 30 c fokos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett asztalon kinyújtjuk, megszórjuk durvára tört dióval, és feltekerjük.
A betekert tésztát, hosszában kettévágjuk, és a vágásfelülettel lefelé fordítva tepsire tesszük.
Még egyzser kelesztjük, majd 160 c fokos sütőben kisütjük.
A joghurtot mézzel elkeverjük és a kalács mellé tálaljuk.
|
375,- |
Diós kelt gombócok meggy lekvárral
|
tönkölyliszt | 120 g | élesztő | 8 g | olaj | 0.04 l | méz | 40 g | dió | 60 g | Meggylekvár | 400 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az élesztőt kevés liszttel összemorzsoljuk, majd langyos vízzel elkeverjük és langyos (35 c fok) helyen felfuttatjuk.
A 30-35 c fokra melegített lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a mézet, az olaj felét, egy icipici sót, és annyi langyos vizet, hogy középkemény tésztát kapjunk.
A tésztát addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától, akkor felületét belisztezzük és 30.35 c fokos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztából gombócokat formázunk, melyeket olajba mártunk, és durvára vágott dióban megforgatunk.
A tésztagombócokat tepsire tesszük, mégegyszer kelesztjük, majd 160 c fokos sütőben kisütjük.
A megsült gombócokat meggylekvárral tálaljuk. |
375,- |
Diós kukoricagombóc baracklekvárral
|
|
 |
375,- |
Diós mákfelfújt
|
|
 |
375,- |
Diós mákfelfújt mazsolás almával
|
mák | 40 g | dió | 80 g | tönkölyliszt | 200 g | méz | 80 g | olaj | 0.04 l | mazsola | 4 g | alma | 80 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
 |
375,- |
Diós mézeskalács
|
|
 |
375,- |
Diós szilvás gombóc fahéjas mézöntettel
|
burgonya | 400 g | tönkölyliszt | 200 g | olaj | 0.04 l | Szilva | 240 g | méz | 40 g | fahéj | 4 g | dió | 80 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük.
Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, sózzuk, és gyorsan tésztává gyúrjuk.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra vágjuk, és minden négyzet közepére teszünk egy/egy fél szem szilvát.
Fahéjjal megszórjuk, közepére mézet csepegtetünk, és a tésztát ráhajtva gombóccá formázzuk.
Sózott forrásban lévő vízbe kifőzzük.
Lecsepegtetjük és tört dióba forgatjuk. |
550,- |
édes savanyú sült dió ananásszal
|
|
 |
550,- |
Eper
|
Eper | 600 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
 |
375,- |
Eper mézes tofukrémmel
|
méz | 80 g | tofu | 200 g | Eper | 400 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A tofut turmixgépben pépesítjük, mézzel, és annyi vízzel, hogy krémszerű legyen.
Az epret megtisztítjuk, és a tofukrémmel tálaljuk. |
550,- |
Eper puding
|
méz | 80 g | kukoricaliszt | 80 g | Eper | 320 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az epret cikkekre vágjuk, egy lábasba tesszük, kb egy liter vízzel felöntjük és felforraljuk.
Hozzáadjuk a mézet, és a kevés vízzel simára kevert kukoricaliszttel besűrítjük.
Egy puding formát fóliával kibélelünk, beletöltjük a pudingot, kihűtjük, majd felszeletelve tálaljuk.
|
375,- |
Epertej
|
Földieper | 300 g | tej | 0.6 l | joghurt natur | 0.4 l | méz | g | citromlé | l |
|
Az epret apró kockákra vágjuk, vagy villával összetörjük, összekeverjük a mézzel
és a joghurttal, citromlével ízesítjük és a tejjel felöntve poharakba, töltjük.
Ehhez hasonlóan készíthetünk szinte bármely gyümölcsből frissítő italt.
Következő kombinációkat ajánlom kipróbálásra:
Egészségesek, finomak és egyszerűek a gyümölcspréssel zöldségekből,
gyümölcsökből készült italok. Csak fantáziára és kísérletező kedvre van szükség,
hogy finomabbnál finomabb italokat készítsünk. Fogyaszthatjuk önállóan a
különböző leveket, de bátran össze is keverhetjük a zöldséget és gyümölcsöt. A
Sárgarépa és Narancs Sárgarépa és Ribizli Sárgarépa és Körte Sárgarépa és
Alma Sárgarépa és Szőlő Rebarbara és Narancs Paradicsom és Ananász
Paradicsom és Narancs Zeller és Paradicsom Zeller és Alma Zeller és Őszibarack
|
375,- |
Epres tofufagylalt mézben karamelizált rebarbarával
|
tofu | 200 g | méz | 80 g | Rebarbara | 200 g | Eper | 200 g |
|
 |
450,- |
Fahéjas labdacsok sárgabarack lekvárral
|
tönkölyliszt | 160 g | élesztő | 20 g | méz | 40 g | fahéj | 4 g | olaj | 0.04 l | sárgabarackvelő | 120 g | méz | 40 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az élesztőt kevés liszttel és vízzel elkeverjük, majd langyos helyen kelesztjük.
Hozzáadjuk az előmelegített, átszitált lisztet, a langyos olajat, a mézet, és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk, és langyos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztából gömböket formázunk, és sütőben kisütjük.
A kisült gömböcskéket mézzel édesített sárgabarackvelővel tálaljuk. |
375,- |
Fahéjas labdacsok szilvalekvárral
|
tönkölyliszt | 120 g | élesztő | 8 g | méz | 40 g | Tengerisó | 0.4 g | fahéj | 0.8 g | olaj | 0.012 l | Szilvalekvár | 120 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az élesztőt kevés liszttel és vízzel elkeverjük, majd langyos helyen kelesztjük.
Hozzáadjuk az előmelegített, átszitált lisztet, a langyos olajat, a mézet, és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk, és langyos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztából gömböket formázunk, és sütőben kisütjük.
A kisült gömböcskéket szilvalekvárral tálaljuk. |
400,- |
Fahéjas mézzel karamelizált tejpuding
|
tej | 0.4 l | tönkölydara | 120 g | méz | 80 g | fahéj | 0.4 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát, és alaposan kiforraljuk.
A "tejbegrízt" kihűtjük, és kis gombócokat formázunk belőle.
A mézet elkeverjük a fahéjjal, és a gombócokra locsoljuk, majd az egészet 200 c fokos sütőbe téve karamelizáljuk.
|
400,- |
|
 |
|