Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Itt teheti fel kérdéseit chef-ünknek.
Válaszunkat hamarosan itt olvashatja.


Arnborg 2008/01/12 21:17
Kedves Biochef,
már jó ideje nagyon tetszik a honlap és rendszeresen visszajárok. Rendelni sajnos még nem volt lehetőségem (nem a megfelelő időben vagyok a megfelelő helyen :)), de remélem, előbb-utóbb arra is sor kerülhet. :) Ami itt, a virtuális térben "lejön" erről a vállalkozásról, az messzemenően pozitív és az ételek is vonzónak tűnnek (pedig húsevő vagyok). És igazán lenyűgözőnek tartom a türelmet, amivel az itt megfogalmazott kérdés, óhaj-sóhaj, panasz találkozik. :) Ha az ételekbe is ilyen pozitív energia kerül (és feltételezem, hogy igen), akkor már csak ezért is sajnálom, hogy jelenleg nincs lehetőségem közelebbről megismerni őket. :)
Üdvözlettel:
Arnborg
Válasz: Biochef 2008/01/13 05:45
:)


Huber Melinda 2008/01/10 15:54
Tisztelt Uram!
Érdekli-e önt a kíváló minőségű HeLa fűszer?Bio termékeink is vannak.
Üdvözlettel:Huber Melinda
Válasz: Biochef 2008/01/11 15:51
Kedves Melinda!

Köszönöm, hogy megkeresett!
Ismerem a termékeiket, nem kérek köszönöm!


Zsuzsi 2008/01/09 19:42
Hol tudok igazi biocsirket venni (Bp-en normalis aron) Köszönettel Zsuzsi
Válasz: Biochef 2008/01/11 15:53
Kedves Zsuzsi!
Igazi Bio-csirkét biztosan talál a MOM-parkban lévő Öko-piacon, hogy mennyire normális az ára azt nem tudom megmondani, de itt talál magyar csirkét, ami biztosan kedvezőbb árú, mint az import.


Viksi 2008/01/08 16:13
Szia Biochef!Szeretném ha ajánlanál pár olyan ételt ami koleszterinmentes.Köszönöm
Válasz: Biochef 2008/01/11 15:47
Kedves Viksi!
Bátran keresgélj a receptek között, viszonylag kevés ételben van állati eredetű zsiradék, a többi étel mind koleszterinszegény!


Dia 2008/01/06 10:38
Mi a gyümölcs fogalma? Részletesen
Válasz: Biochef 2008/01/07 00:08
Gyümölcs
A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma vagy narancs.

Régen az erdőben élő gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, madárcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som), terméseit, de a mogyoró, málna, erdei szamócát, vagy a tüskés szárú szedret gyűjtögették össze. Később az erdők gyümölcstermő részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdőrészeket, vadkertek-nek nevezték, és a mai települések neveiben is felfedezhetők. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzitő, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek neveit őrzi)

Termés, vagy másként gyümölcs
valódi termés (fructus): a virág magházából képződő, a magvakat magába foglaló és védő szerv.

áltermés: a magházon kívül további más virágrészek vagy más szervek is részt vesznek a felépítésében

Eddig a szűkebben vett botanika, mint természeti képződményeket leíró tudományág.
A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Tudományos igénnyel az ökonómbotanikusok törekszenek a növényvilág hasznosságelvek szerinti csoportosítására. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.) A "legközepebb" határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényről.

Vadgyümölcsök
áfonya, berkenye, csipkebogyó, erdei málna, erdei szamóca, fekete bodza, fekete ribizli, galagonya, kökényszilva, közönséges boróka, közönséges mogyoró, madárcseresznye, naspolya, savanyú eper fa, som, vadcseresznye, vadalma, vadkörte, vadszeder,...

Termesztett gyümölcsök
alma, fekete áfonya, birs, cseresznye, dió, egres, eper, gesztenye, görögdinnye, kajszi, körte, málna, mandula, meggy, mogyoró, naspolya, őszibarack, ribizli, sárgadinnye, tüskétlen szeder, szilva, szőlő,...

Déligyümölcsök
ananász, banán, citrom, datolya, füge, kivi, kókuszdió, licsí, mandarin, mangó, maracuja, narancs, papaja, weiki, rambutan, mangusztin, durian, kókusz…


Marinka Edit 2008/01/04 14:22
Kedves István!
Régóta figyelem az étlapot, melyet a bioboltokba küldenek és az érdekelne, hogy a barnarizs melyet használnak bio-e. A menüben néha be van csillagozva néha nem, így nem tudjuk mi a helyzet. Szertjük a barnarizst és többször rendelnénk ilyen ételt, ha egyértemű lenne a "biosága". Köszönöm válaszát barátaim nevében is!
Válasz: Biochef 2008/01/07 09:50
Kedves Edit!

Sajnos a rizsünk nem bio, ha néha csillag van mellette akkor épp mégis bio. A barnarizs az egyik olyan termék amelyből a bio összehasonlíthatatlanul többe kerül, mint a konvencionális, pillanatnyilag most háromszoros az árkülönbség. Szívesen hazsnálnék csak bio rizst, de ez erősen érződne az árakban. Vannak akik ennek örülnének a magasabb ár ellenére is, vannak akiknek így is magas az ár. Ráadásul a rizses ételek az egyzserűbbek, olcsóbbak közül valók, tehát pont ott jelentene áremelkedést ahol ezt legkevésbé viselik el. :(


biobodyguard 2007/12/30 09:42
Kedes Chef!
Vajon ismert-e az a főzési rendszer, melyben hozzáadott zsiradék és víz nélkül lehet főzni/sütni, párolni/, amitől a bio még bióbb marad?
Válasz: Biochef 2008/01/01 18:23
Kedves Éva!

Igen, ismert, sőt nem is egy főzési rendszer van, ahogy ön nevezi.
Egyébként a bio még akkor is bio marad, ha azt kifejezetten kártékony ételkészítési technológiát alkalmazunk, és így a bio nem lesz bio-bb, ha kíméletesen készítjük az ételeket.
Kicsit keveri a fogalmakat!


B. 2007/12/27 18:32
Kedves Biochef!

Én már ezt régebben is írtam de sajnos nem tudott válaszolni. Én is pont ugyanígy vagyok mint az előző személy. Nekem tejfehérje allergiám van, én sem eszem semmi olyat még amiben sovány tejpor van olyat sem, minden étel összetevőit elolvasom amicsak a kezembe akad. Ezért én sem értem, miért vannak mégis kiütéseim és hatalmas karikák a szemem alatt.
A vizsgálat természetesen negatív..
én pedig megőrülök a kiütésektől és a karikáktól. Ha tudna nekem olyan ételeket ajánlani amiket ehetek és kalcium is van benne mivel így azt is pótolni kéne a szervezetemből.
A válaszát előre is köszönöm.
Válasz: Biochef 2008/01/01 18:19
Kedves Barbika!

Nem tudom, hogy mi válthatja ki az allergiás tüneteket, valószínű, hogy a tefehérjén kívül még valamire allergiás, de arra épp nem vizsgálták.
A kalciumot sokmindenből pótolhatja, pl, gabonákból,
(Amaránt 162, Búza 41, Kukorica 20, Rozs 38, Hajdina 33, Rizs 32, (mg)) olajosmagvakból, (különösen, dió, mogyoró, mák). Fontos, hogy a kalcium melett megfelelő mennyiségű D vitamin bevitele is, mivel ez segíti a kalcium felszívódását.



Noémi 2007/12/26 20:00
Kedves Bio chef ! Egy barátnőm allergiás,de csak a teszínes dolgokra a tejesre nem... nemesztik és mégis kiütései vannak. A viszgálat negatív lesz mindig. Mit javasoltok mit tegyen?
Üdv. J.Noémi
Válasz: Biochef 2008/01/01 18:06
Kerülje a tejszínes ételeket. Egyébként a különbség a tejszín zsírtartalmában lehet. Amíg a tej 1,5-3,5 %-os, a tejszín 20-26%-os zsírtartalmú.
Sajnos nincs jobb ötletem, mint a tejszín elhagyása.
Amennyiben nagyon hiányzik az étkezéséből a tejszín, növényi tejszínekkel pótolhatja.


andi 2007/12/23 15:14
lehetne-e olyan kajat rendelni, amiben nincsen so, és forrositott olaj nélkul készul ? A legtöbb receptedben megsózod és felmelegitesz olajat. EZek a mai elvek szerint nem annyira egészségesek. Meg lehetne- e rendelni az ételeidet ezek nélkül?
Válasz: Biochef 2008/01/01 18:04
Kedves Andi!
A hideg ételekben nincsen felforrósítva az olaj, a melegekben sajnos ezt nem tudjuk elkerülni.
A sót könnyen elhagyhatnánk, de a megrendelőink közül ezt eddig senki nem kérte. Elég nehéz lenne az ételekből egy-egy adagot só nélkül készíteni. Elkészíthetjük az összes ételt só nélkül, viszont akkor a megrendelők (egy kivételtől eltekintve) azért reklamánlnak, hogy ízetlenek az ételek. Elkészíthetjük az egész ételt só nélkül, kivehetnénk belőle egy adagot és megsózhatnánk a többit, viszont az ételek nagyrészénél ez nem megvalósítható, mert a sót nem a végén, hanem a technológiai folyamat korábbi szakaszában kell az ételhez adni.
Az egyszerűbb ételekből, salátákból egy-egy adagból esetleg ki tudjuk hagyni a sót. Rendelésénél kérem jelezze ezt, és mindent megpróbálunk.


« előző 10 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 | következő 10 »
Itent