Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Itt teheti fel kérdéseit chef-ünknek.
Válaszunkat hamarosan itt olvashatja.


Miki 2005/08/23 12:29
Kedves Biochef!

Olvastam a mikrós írásokat, és nekem is hasonló a problémám. Én általában hidegen eszem meg a kihozott ételeket, mert nem kockáztatom, hogy a növények sejtszerkezete felbomoljon. A kérdésem viszont az lenne, hogy számít-e az, hogy hidegen eszem, vagy melegen? Még egy kérdés. Esetleg makrobiotikus ételek készítését tervezik? Örülnék, ha esetleg kiegészítenék 1-1 makrobiotikus étellel a menüt. Elôre is köszönöm a válaszokat!
Válasz: Biochef 2005/08/23 15:21
Kedves Miki!

Szerintem nem lesz semmi baj, ha hidegen fogyasztja az ételeket, maximum az élvezeti értéke csökken egy kicsit.
Ha lehet ne egye teljesen hidegen. Ne úgy ahogy a hűtőből kivesti, legalább szobahőmérsékletű legyen, azaz a hűtőből vegye ki és 20-30 perc múlva kezdje el fogyasztani.

Nem tervezzük makrobiotikus ételek készítését. :(
Biztosan sok vásárlónk örülne, de az elvárhatótól nagyobb befektetett munkával járna, és félek ezt nem tudnánk érvényesíteni az árainkban.


Tamás 2005/08/22 22:08
az időt arra értettem h a munkahelyemen 30p (a legtöbb helyen is..)az ebédidő és kb majdnem ennyi idő lenne a sütőben megmelegíteni az ételt.de ha lenne rá lehetőségem akkor nem sajnálnám rá az időt mivel az egészségemre nem sajnáltam az időt soha.
viszont akkor nem dobozban melegítem az ételt innentől kezdve.amugy arra van lehetőség h még melegen szállítsák ki az ételt ? az lenne a legjobb :) egyszer kaptunk egy langyos levest, azt meg is ettem akkor azonnal.
mindenesetre köszönöm válaszait.
üdv
t.
Válasz: Biochef 2005/08/23 00:26
A langyos leves volt a véletlen kivétel.
Lehetne melegen is szállítani, amennyiben biztosítom, hogy az étel 75 c fok felett marad egész addig amíg a fogyasztóhoz kerül.
Az étel becsomagolásától a fogyasztásáig nem telhet el több mint 3 óra.
Szerintem ezeket ma egy ételszállító cég sem tudja betartani.
Ezért a langyos leves helyett inkább azt választottuk, hogy hűtve szállítjuk ki az ételeket, mivel sokkal könnyebb hűtve tartani mint melegen.

Sajnos mindneki rá van kényszerítve, hogy siessen kapkodva ebédeljen. :(


Tamás 2005/08/22 16:36
Hát azt kell mondjam nemsok munkahely van (vendéglátást kivéve ) ahol van arra lehetőség h mikrón kivűl mást használjon az ember az étel felmelgítésére.
Sajnos én eddig egyszer sem láttam a lejárati időt a terméken de majd jobban megnézem.
nem ismerem a megrendelők körét és csak a saját példámat tudom de sztem fontos még egy bioételnek is h olyan dobozban árulják amit mikróban meg lehet melegíteni.mivel az egészséges életmód híve vagyok ezért tartom fontos kérdésnek és szempontnak is h a bio kaja mellett a doboza is mikrózható legyen és teszem azt ne álljon elő az az abszurd helyzet h míg az étel egészséges addíg a melegítés alatt a dobozból (kiolvadó) károsanyag miatt nagyobb kárt okozok magamnak mint amennyi hasznot azzal nyerek h nem génmanipulált növényből készült ételt fogyasztok hanem bio-t.
egyébként örülök az önök szolgáltatásának és sok sikert kívánok de a sikerhez érdemes a hasznos tanácsokat megfogadni.

és igen,ha ( lenne időm,meg sütőm meg stb a munkahelyen akkor nem mikrót használnék.. :)
Válasz: Biochef 2005/08/22 19:54
Kedves Tamás!

Teljesen igaza van, sajnos mindent kiszorított a mikró. :(
A matricán az étel neve alatt találhatóak az összetevők, egy sorral lejjebb pedig a tárolási hőmérséklet, és az eltarthatósági idő.


Igazán nem áll szándékomban előadás tartani az egészséges táplálkozásról, de a mikrohullámú sütő, semmiképp sem tartozna az ajánlott eszközök közé.
A mikróban nem az a káros, hogy bármit is kiolvaszt a csomagoló anyagból (tegye át egy porcelán lálkába, fedje le és melegítse abban) hanem az, hogy a mikrohullámú sugarak behatolnak az élelmiszer belsejébe, és felgyorsítják az ott található szabad vizet.
Ezzel átrendezik az élelmiszer belső szerkezetét, megsemmisítik az eredeti rezgését.
A termelő csak természetes anyagokat használ a zöldségtermesztésnél, mi sem adunk hozzá semmi mesterségeset, kíméletes konyhatechnológiát alkalmazunk, hogy megőrizzük a nyersanyagok beltartalmi értékét, ezek után kár elrontani a végén, a mikróba téve lenullázni az egész folyamatot.

A munkahelyére nyilván nem vihet be sütőt, ezt megértem, de hogy az idejét sajnálja azt nem.
Mire fordít több időt, ha nem a saját egészségére?

Üdvözlettel:
varga István


Ági 2005/08/22 12:32
Még egy kérdés. Fel tudnák tüntetni minden étel mellett annak kalóriatartalmát?

Köszönettel
ÁGI
Válasz: Biochef 2005/08/22 19:54
Kedves Ági!

Minden étel mellett fel van tüntetve!
Nézze meg jobban az étlapot!


Ági 2005/08/22 12:04
Kedves Biochef,

Érdeklődnék, hogy lesz e a jövőben napi rendszerességgel étlapjukon olyan étel ami reggelire fogyasztható /pl. zöldségkrém....stb/. Esetleg van e saját sütésű kenyerük vagy valamilyen péksüteményük. Hiszen a finom egészséges reggeli is nagyon fontos.
Válasz: Biochef 2005/08/22 19:54
Kedves Ági!
A jövő héttől indul fogyókúrás menünk, ebben szerepel minden napra reggeli (gyümölcs) ebből rendelhet bátran. A reggeli krémeket, nem ígérem napi rendszerességgel, de hetente egy-kettő biztos lesz.
Kenyeret péksüteményt nem készítünk, de a "krémes" napokon a feltét valami tésztaszerű mellyel meg eheti a zöldségkrémet.


Tamás 2005/08/22 00:46
Az lenne a kérdésem h a doboz amiben szállítanak melegíthető a mikróban?
Ha esetleg nem, akkor gondoltak rá h olyan legyen a csomagolás ami alkalmas erre?
A másik amit hiányoltam h néha nem elég hosszu a papír a csomagoláson h kiférjen rá az összes összetevője az ételnek, és hiányolom azt is h ha berakom hütőbe akkor meddig áll el az önök finom étele.
előre is köszönöm válaszukat.
t.
Válasz: Biochef 2005/08/22 07:33
Kedves Tamás!

A micro hullámú sütő nem a legjobb eszköz az étel felmelegítésére, ha lehet melegítse hagyományos módon.
Melegítse serpenyőben, lábosban stb. tegye tányérra és úgy fogyassza el, ha lehet ne a dobozból ebédeljen.
Egyébként micróható az edény, de ha nagyon forróra melegíti benne az ételt azt nem bírja.

Vagy a papír nem elég hosszú, vagy túl sok betűt írunk rá, igyekszünk kisebb betűket használni, vagy a kevésbé fontos összetevőket lehagyni.
A tárolási hőmérsékletnek, és a fogyaszthatósági időnek mindig van helye a papíron.


Vető Anna 2005/08/19 13:01
Tejmentes, élesztő és cukormentes ebédet szeretnék rendelni.
Van rá mód?
Válasz: Biochef 2005/08/19 14:36
Kedves Anna!

Nem használunk tejet, élesztőt és cukrot.
Illetve ez nem pontosan igaz:
Cukrot nem hazsnálunk egy kicsit sem!
Élesztőt csak a kelttésztákhoz.
Tejet, vagy tejterméket pedig csak azokban az ételekben, melyeknek ez a nevében szerepel.
PL. tejbegríz, vagy tejfölös burgonyaleves értelem szerűen tartalmaz tejterméket, azon ételek viszont, melyeknek a nevében nem szerepel tejtermék, nem tartalmaznak egyáltalán.


Zsótér Gabriella 2005/08/18 13:15
Kedves Biochef!

Köszönöm szépen a receptet. Lehet, hogy kár volt kihangsúlyoznom a sós pogácsát, de azért írtam így, mert édes sütemények voltak csak a receptek között és valami sósat szerettem volna. Már csak azt szeretném tudni, hogy az 1 kg liszt az tönkölybúza, vagy vegyesen, mert rendes pogácsát én is tudok sütni, csak ezekkel a teljes őrlésű lisztekkel nem próbálkoztam.

Köszönöm.


Zs. Gabriella
Válasz: Biochef 2005/08/18 14:32
Kedves Gabriella!

Semmi baj a hangsúlyozással.
valóban hiányoznak a receptjeink közül a pogácsák, de csak azért mert nehéz őket kategorizálni.
Nem édességek, és nem is saláták, nyilván nem írhatom a főzelékekhez sem :)

Egyébként minden ételt így a pogácsát is készítheti teljesőrlésű lisztből.
A különbség annyi, hogy valamivel tömörebb lesz, nem lesz annyira felfújt, laza, és persze szép barna színe lesz, nem az a vacak világos.

Jó sütést!

István


Zsótér Gabriella 2005/08/18 08:19
Tisztelt Biochef!

Szeretnék sós pogácsa receptet, mert csak az édesszájúakra gondolt.

Köszönöm

Zsótér Gabriella
Válasz: Biochef 2005/08/18 11:51
Kedves Gabriella!

Írtam valahol édes pogácsa receptet?
Írok szívesen sósat is:
A klasszikus kelt pogácsa, illetve ahogy én szeretem:
Az élesztőt elmorzsoljuk egy kevés liszttel. A lisztet átszitáljuk, és hozzáadjuk a zsiradék felét (vaj, ghi, pálmazsír, bio margarin), sót, ízesítőket, az élesztőt és annyi vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk és hűvös helyen, esetleg hűtőben érleljük, 4-5 órán keresztül.

A hűtőből kivesszük, fél cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen elkenjük rajta a maradék zsiradékot. A tésztát előbb három rétegbe hajtjuk, majd újra kinyújtjuk és négy rétegbe hajtjuk.
Hűtőbe téve pihentetjük 20-30 percig, majd megismételjük a hajtogatást, és újra pihentetjük.

Az így alaposan kipihent tésztát kinyújtjuk, pogácsa vagy szabadon választott alakban kiszúrjuk, és egy tepsire téve 30 c fok körüli helyen kelesztjük, majd 180 c fokos sütőben kisütjük.

Az ízesítők lehetnek, kömény, sajt, lepkeszegmag, szezámmag, vagy bármi izlés szerint.

Liszt: 1000 g
Pálmazsír: 500 g
élesztő: 50 g
só, sajt, stb

Ennél lényegesen egyzserűbb pogácsa:

Keverjen össze egy az egy arányban lisztet, túrót, vajat (pálmazsírt) gyúrja össze, sózza meg, és egy-két órát pihentesse hűtőben.
Nyújtsa ki, tetejét szórja meg valamivel és süsse ki!


ági 2005/07/30 22:12
Tisztelt bio-Föszakács!

Jelenleg a diploma munkámhoz szeretnék öntöl segitséget kérni. Aminek a cime:Reformkonyha bevezetése a hazai vendéglátásban. Ha lenne kedve,és ideje készitenék egy interjut önnel.Azon kivül érdekelne, minden forrás annyag,illetve reform éttermek cimei is. válaszát elöre is köszönöm!
Válasz: Biochef 2005/08/03 01:51
Kedves Ági!

Szívesen segítek!
BGF-KVIFK?


« előző 10 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 | következő 10 »
Itent