Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Itt teheti fel kérdéseit chef-ünknek.
Válaszunkat hamarosan itt olvashatja.


szilvi 2006/11/06 21:52
Hi chef!Azt szeretném megtudni,hogy lehet-e reggelire inni kávét tejjel? És melyik napokon?Előre is köszönöm a választ!
Válasz: Biochef 2006/11/16 08:03
Kedves Szilvi!

Sem a kávé, sem a tej nem annyira jó!
A kávé a koffein és csersav tartalma miatt, a tej, pedig, önmagában nem emberi táplálék.
Ebből a kettőből, még ha összekleverjük sem lesz egészséges táplálék, úgyhogy szerintem próbáljon leszokni róla.
Amennyiben nem megy, úgy próbálj ameg csökkenteni a mennyiségét, és igyon amikor jólesik akár reggel is!
A fogyókúrát nem befolyásolja.


krisztian 2006/11/02 18:48
mit tud nekem mondani a igazi magyar tradicionalis etelekrol?
Válasz: Biochef 2006/11/16 08:01
Finomak!

Egyébként szerintem először tisztázni kell, hogy mitől igazi, magyar egy étel.
Lehet, hog ynincs is igazi magyar étel.
Mi a magyar? Amit etel közben ettünk? vagy amit levédiában, vagy amit a vándorlások közben innen onnan összeszedtünk?
A török hatású ételek magyarok? A töltött káposzta, a rétesek, a pogácsa, a túróstészta, a tarhonya... ez mind török étel (is) pedig legtöbben magyarra tippelnénk.
Ha egy magyar szakács magyarországon, magyar nyersanyagból, magyar receptúra alapján főz, akkoz az eredmény magyar étel?
És mi van, ha nem itthon főzi? Ha nem magyar nyersanyagból, hanem osztrákból? És mi van ha nem magyar szakács készíti? Attól már nem is lesz magyar az étel, hiába olyan mint amiylennek kitalálták?
Szóval nehéz kérdést tett fel.
Azt gondolom, hogy önálló sajátos ősi, magyar konyha nem létezik.
Egy ősi nemtudni miylen népektől származó konyhát három fő hatás ért:
A vándorlások közbeni más népektől (török, örmény, és még ki tudja milyen) átvett elemek, a hódoltság alatti török befolyás, az osztrák-magyar monarchia hatása, melyen keresztül beszivárgott a német, francia konyha.
Ebből állt össze valahogy nem is magától, hanem szakemberek munkájának köszönhetően az a bizonyos amit magyaros konyhának nevezhetünk.
De ebben rengeteg "mű" azaz kreált és nem autentikus étel van.
Talán a leginkább az erdélyi konyhára mondhatjuk, hogy megőrizte ősi jellegét, persze ez is csak annyira ősi, hogy nem dúlták a törökök, nem volt annyira az osztrák befolyás alatt.
De ez mind nem baj, sőt. A magyar konyha nagyszerűsége épp abban rejlik, hogy folyamatosan képes megújulni, és a más konyhák hatására mindig gazdagodik, képes az új ételeket átalakítani, a saját képére formálni, és magyarosként tálalni.


Fanni 2006/11/02 13:06
hogy kell elkészíteni a sűlt túrógombócot?????????
Válasz: Biochef 2006/11/16 08:01
/index.php?content=12&kat=7&gotorecept=351#recept351


Zsófi 2006/11/01 11:04
Még egy kérdésem lenne! Mint sok nőnek, nekem is az a bajom, hogy minden fogyásnál először a mellem fogy. Ezt szeretném elkerülni. Lehetséges? Hogyan?
Válasz: Biochef 2006/11/16 08:07
Kedves Zsófi!

Sajnos nem tudok használható tanácsot adni.
Való igaz onnan indul meg először a fogyás, ezt egyzserűen el kell fogadni. Próbálja, erősíteni a mellizmait, az magával hozza a mell optikai növekedését is.


Piroska 2006/10/31 10:47
Kedves Chef!

Mennyire igaz,hogy ha candidád van és csak egy síma diétát csinálsz akkor nem lesz eredménye a candida miatt?? Hová vagy kihez forduljak,hogy biztosra tudjam van e candidám vagy sem?? Kismama vagyok sajnos 30kg-t szedtem fel várandóságom alatt amiből már 12kg le is ment mert ödémás voltam nagyon.......szopizásnak már vége igy hogyan tudnék legeredméyesebben lefogyni vagy 25kg-t?? Elöre is hálás köszönet!! Üdv Piroska
Válasz: Biochef 2006/11/16 08:07
Kedves Piroska!

Nehéz a kérdés, mert ugye azt mondják, hogy egyen bőven mert kell a Babának. És ez valószínűleg így is van. Bár szerintem van tartaléka bőven amit "elhasználhat" a Baba, persez a szervezete az egyszerűbb megoldást választja, éhséget jelez, és enni kér. Próbálja meg, hogy egyzserűen kevcesebbet eszik, ha ez nem okoz gondot, akkor előbb utóbb el kell, hogy induljon a fogyás. Nekem egész közeli példám van erre, hogy szoptatás alatt akár több 10 kg-ot is fogyhat az ember lánya, úgy, hogy a gyermek is egészségesen fejlődi, sőt 2-éves koráig szopik is.


laci 2006/10/29 01:24
nem szerencses ez a 600ft-os szallitas, egy heten csak ez 3000
mas cegtol rendelek egesz hetre kijon 6500-7000ft-bol tokkal vonoval szallitassal

szerintem sokat dobna a forgalmukon ha megoldanak az "ingyenes" szallitast
Válasz: Biochef 2006/10/30 07:48
Kedves Laci!

Szerintem szerencsés!
Gondolja végig. Ha azt a módszert választjuk, hogy minden étel árába beépítjük a szállítást is, akkor egyrészt magasabbak lesznek az étel árak, és azt mondják ez milyen drága, de keverjük a szállítást az étellel. Ha nem szeretne szállítási díjat fizetni fáradjon el valamelyik bioboltba és vásárolja meg ott az ételeket, nem kell a szállításért fizetni. Aki azt szeretné, hogy házhoz vagy a munkahelyére szállítsuk annak ki kell fizetnie a 600 Ftot.
Másrészt, ha benne lenne az étel árában a kiszállítás, úgy minél több ételt rendel annál többet fizet a szállításért. tegyük fel egy főétel árába bele kellene tenni 200 Ft-ot, így ha mondjuk 3 ételt kér máris kifizette a 600 Ft, ha többet is rendel akkor jóval többet fizet szállításra mint heti 3000 Ft.
A mi rendszerünkben viszont a 600 Ft-ból levonjuk a vásárolt étel árának 10%-át. Tehát minél többet vásárol, annál kevesebbet fizet a szállításért! Ön szerint melyik a szerencsésebb?


Zsófi 2006/10/28 11:29
Kedves Chef! Kb. 65 kg vagyok a 165-ös magasságomhoz, és szeretnék legalább 10 kg-tól megszabadulni. Ezzel a diétával lehet? Mennyi ideig kell csinálni?
Válasz: Biochef 2006/10/30 07:48
Kedves Metalina!

Lehet, lehet bizony!
Kezdje el, a diétát, és figyelje a hatást. A 10 kg, szerintem egy hónap alatt le kell, hogy menjen. Ezután eldöntheti, hogy folytatja tovább, vagy visszaáll az addigi táplálkozásra.
Ennek a programnak a lényege abban áll, hogy lassan átszoktassa az embert az egészséges táplálkozásra, és érje el az ideális testtömeget. Nem fogyókúrázni kell, egészséges életet kell élni, ami "magával hozza" az ideális testsúlyt!


XYZS 2006/10/27 19:36
KEDVES CHEF!!
FIAM OLYAN FELADATOT KAPOTT? HOGY ISMERTESSE A RIZS ÉLETTANI HATÁSÁT EBBEN KÉREM A SEGÍTSÉGÉT
Válasz: Biochef 2006/10/30 07:48
A búza után az emberiség második legfontosabb gabonaféléje, melyet már az újkőkor óta ismertek, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein. A rizs északon nem nagyon él meg, bár időről-időre megpróbálkoznak művelésével.
Barna rizs:
színe attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik (azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett "ezüsthárgyát"), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.
Opál rizs:
A hántolt rizsek egy speciális változata (legalább is nálunk ezen a néven ismert), amelyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen koptatott-fényezettnél ízesebb, tápdúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik. A hántolt és fényezett rizsek rendszerint fehérek (az ízük kevéssé jellegzetes), s fajtájukra, viselkedésükre az alakjukból következtethetünk.
Hosszú szemű fajták:
(ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) a főzésnél nem tapadnak össze, "pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek, rizottónak, s hasonlók készítéséhez valók.
Rövid szemű fajták:
általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket.
Elkészítés, felhasználás
Köretek készítésén kívül, készül belőle liszt is, illetve a rizsből készül a szakhé nevű rizsbor is.
Élettani hatások
B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. A barna rizs hántolásával kapjuk a fényes, fehér rizst. Bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére a rizskorpa fogyasztása ajánlatos, bélgyulladások esetén a rizsnyák; gyomorproblémák esetén a barna rizs ajánlott. A rizstejet tejérzékenységben szenvedő emberek fogyaszthatják.


ildi 2006/10/26 09:27
Kedves chef!Hogyan tudok itthon búzacsirát előállitani és utána hogyan fogyasztható?köszi
Válasz: Biochef 2006/10/26 10:20
Kedves Ildi!
A csíráztatott búzára gondol?
A legegyzserűbb, ha egy lapos tálkába tesz egy nedves textil darabot, és erre szórja a búzát, majd egy nem túl hűvös, napfényes helyre állítja.
Elvileg egy-két napon belül meg kell indulnia a csírázásnak.
Naponta újra kell nedvesíteni az anyagot, illetve az sem baj, ha átmossa a búzát.


Adrienn 2006/10/23 04:34
Kedves Biochef!
Olvastam a vegetáriánusoknak készült zselatinról (ha jól tudom, gelozone a neve). Próbáltam venni is, de egyik bioboltban sem kaptam, ahol próbáltam. Tud esetleg abban segíteni, hogy hol lehetne ilyet venni?
Az oldal egyébként nagyon tetszik, hiánypótló portál!
Köszönettel:
Adrienn
Válasz: Biochef 2006/10/24 12:36
Keressen bioboltokban Agar-agart!
Ez egy zselatinszerű dolog, tengeri algából készül, és elterjedtebb!


« előző 10 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 | következő 10 »
Itent