Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Diéta
„ a bölcs nem arra törekszik ami kellemes, hanem arra, ami megszabadítja a kellemetlenségektől”
(Arisztotelész)
(nemcsak) Év eleji diéta
Az talán nem újdonság, hogy így év elején sokan (köztük én is) kezdenek diétázni, ki ilyen, ki olyan céllal. Nekik kívánok most és néhány hétig rendszeres segítséget adni.
 
Mire is jó a diéta?
 
Alapvető, és általános célja, hogy megtisztítsa a szervezetet a felhalmozódott, egészségre káros anyagoktól. Ezek többfélék lehetnek, és „tároló helyük” is több lehet.
 
Az egyes specifikus diéták egyes „raktárakra” hatnak, és az ott felgyülemlett károsanyagok, mérgek eltávolítását szolgálják. Ezen diéták hatása kétfelől is megkérdőjelezhető. Egyrészt nem sok értelme van az egyes szervek megtisztításának, ha nem törődünk a többi szervünkkel, a testet mint egységes egészt kell tekinteni.
 
Másrészt a mérgező anyagoktól való megtisztulás nem lehet egyszeri kampányfeladat, főleg nem divat.
 
Kedvenc természetgyógyászom (Viktor Korjakin) kinek, könyveiből sokat tanultam példája szerint könnyebb egy lakásban rendszeresen fenntartani a rendet, mint időnként pénzt fáradtságot áldozva nagytakarítást rendezni.
 
Az időszakos takarítás sokszor nem elegendő, másrészt akkor életünk egy részét rendetlenségben, koszban éljük, más részét tisztábban, e helyett élhetnénk folyamatosan rendben is.

Az étel amit elfogyasztunk, azon túl, hogy tápanyagot szolgáltat, szerencsétlen esetben sajnos káros hatásokat is előidézhet. Ezeket a szerencsétlen eseteket viszont mi magunk idézzük elő, a helytelen életmóddal, táplálkozással.
Az ételnek amit elfogyasztunk a lehető leggyorsabban kell végighaladni az emésztő rendszeren. Nem is igazán jó szó a lehető leggyorsabb, inkább fogalmazzunk úgy, hogy szintidőn belül, tempósan kell áthaladnia a szervezetünkben, minden „állomáson” a szükséges időt eltöltve.
Amennyiben a szükségesnél kevesebb időt tölt el, akkor nem tud kellőképpen hasznosulni a tápanyag, és ez a kisebbik baj, azonban, ha túl sokáig időz az emésztőcsatorna egyes szakaszaiban, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy olyan anyagok is felszívódnak melyeknek nem kellene, illetve az idő és a körülmények hatására káros bomlási folyamatok indulnak be.
 
Az emésztés, vagy inkább táplálék feldolgozás folyamata, azt gondoljuk, hogy a szájban kezdődik. Az igazság az, hogy mint annyi minden ez is a fejünkben indul, illetve már ott eldől csaknem egészében a további sorsa.
Az étkezés előtt már fejben felkészülünk a táplálkozásra, még akkor is, ha tudatosan nem gondolunk erre. Talán ez az egyetlen oylan szakasz, ahol bármennyit „időzhet” az étel, hiszen ahogy telik az idő, egyre jobban felkészülünk a táplálék elfogyasztására.
A szájban történik a táplálék aprítása, a feldolgozás első, mechanikai szakasza. Itt a tipikus hiba, hogy túl gyorsan tovább küldjük a táplálékot megfelelő előkészítettség nélkül.
 
A táplálék a gyomorba kerül. Sajnos ez az első hosszú „parkoló” gyakran kétszer annyi időt is eltölt itt, mint kellene. A gyomorból a távozó tápanyag a vékonybélbe kerül, 4-5 órára, ahonnan a vastagbélbe kerülve időzik még úgy 12 órát.
 
Népi bölcsesség, hogy a betegségek 80%-a a vastagbélen, 15%-a a veséken, 5%-a pedig a bőrön át távozik a szervezetből.
  
Ebből következik, ha akadályozzuk, a természetes emésztési folyamatot, és a szükségesnél jóval több időt tölt el az élelmiszer a tápcsatornában, akkor a nemkívánatos, káros, sőt egyenesen mérgező anyagok is felszívódhatnak, vagyis a 80-15-5 % erősen csökken.
A szervezetünkben így felhalmozódott káros anyagok szerencsére nem okoznak azonnal bajt, a gondos védelmi rendszernek köszönhetően ezek egy részét képesek vagyunk kiszűrni, és inaktívvá téve egy ideig tárolni.
 
Ezek a „méreg raktárak” viszont telítődnek, és onnantól kezdve effektív mérgezzük magunkat.
A diéta célja tehát e raktárak kiürítése, a méregtelenítés. Mint azt az elején írtam, ezt vagy megtesszük időközönként, (éves, havi, heti böjttel, diétával) vagy folyamatosan egészségesen táplálkozunk, élünk. Harmadik megoldás is van: fizetjük a vizit díjat, de ezt senkinek nem ajánlom. Egyszerűbb egészségesen táplálkozni, egészséges életmódot –véletlenül ételmódot írtam, nem is olyan nagy hülyeség- élni.
 
Diéta tehát nem más, mint a szervezet megtisztítása.
Vizsgáljuk meg előbb, mit kell(ene) tennünk, hogy a diétát is megelőzzük, vagyis nagytakarítás helyett, hogyan őrizzük meg a rendet szervezetünkben.
 
Itent