Biochef.hu
Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
Anti Candida

Anti Candida menü

Itt a rendelhető menü!

A Candida betegség ellen kidolgozott menük, a többi ételünkhöz hasonlóan készülnek. Nem használunk cukrot, tojást, húsféléket, finomított termékeket, fehér lisztet, aromákat, adalék anyagokat. A főzéshez П-vizet, és tengeri sót használunk.
Természetesen e mellett Anti Candidás ételeinket csak a Candida betegség elleni diétában fogyasztható élelmiszer nyersanyagokból készítjük. Az ételkészítés során kíméletes konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazunk, hogy a nyersanyagok megőrizzék tápértéküket.

Mint mindig, most is törekszünk arra, hogy az étkezés ne kötelező rutin legyen, sokkal inkább élmény, egy gasztronómiai öröm, ami azzal a tudattal párosul, hogy egészséges tápanyaggal látjuk el szervezetünket.
Igyekszünk ételeink ízvilágát úgy kialakítani, hogy megtalálják közöttük kedvenceiket a magyaros ételek kedvelői, és a hagyományostól eltérő, reform ételek kedvelői is.

A menüt úgy állítottuk össze, hogy tartalmazzon reggelit, ebédet és vacsorát is. Szerintünk napi három étkezés elegendő, ha mégis többet szeretnének, a tízórait, uzsonnát készítsék el önmaguknak, vagy rendeljenek a reggeliből két adagot, és azt osszák el délelőtti és délutáni kiegészítő étkezésekre.
A menü úgy a leghatékonyabb, ha mindhárom elemét megrendelik, így biztos, hogy elkerülnek esetleges rossz ételpárosításokat, illetve megspórolják az ételkészítésre szánt időt, de ha úgy tartja kedvük, rendelhetnek a menüből csak egy ételt is.

 

 

 

Reggeli Naponta váltakozóan:

Fekete ribizli lé (cukormentes 100% gyümölcstartalmú).
A feketeribizli egy természetes vitaminkoncentrátum, (C, B, P vitamint, kalciumot, és vasat is tartalmaz) ezért eredményesen használható a fertőzések ellen, az immunrendszer megerősítésére.
Zöldségkrém
Brokkoliból, padlizsánból, burgonyából, céklából, zellerből, kelvirágból, karalábéból, sárgarépából, zöldbabból, zöldpetrezselyemből, készül, külön-külön vagy akár vegyesen.
A zöldségkrémek az alapanyagon kívül csak hidegen sajtolt napraforgóolajat, tengeri sót, vöröshagymát, fokhagymát, és olajos magvakat tartalmaznak. Fogyasztását élesztő nélküli rozskenyérrel javasoljuk.
Zabpehely müzli
Zabpehelyből, rozspehelyből, mogyoróval készülnek, fogyasztását rizstejjel javasoljuk.

 

 

 

Ebéd-Vacsora:
A főétkezések, állhatnak zöldségfélékből, gabonákból, és fehérjékből.
Az ételeket úgy állítjuk össze, hogy egy étkezésen belül ne keveredjenek a fehérjék és a szénhidrátok, illetve a szénhidrátként emésztődő táplálékok.

Fogyasztható szénhidrátok:
Gabonafélék: barna rizs, vad rizs, barna árpagyöngy, hajdina, quinoa, zab, rozs
Hüvelyesek: bab, borsó, lencse, csicseriborsó, szójabab

Fehérjék:
Joghurt, tönkölyfehérje, tofu

Zöldségfélék:
Az alább található felsorolásnak megfelelően.
A zöldségfélék egy része ehető nyersen is és főve is, míg bizonyos zöldségek csak főve, vagy csak nyersen fogyaszthatók. Az ételeinkben ezekre is odafigyelünk, az ebédre készített ételek főleg a nyers zöldségekből állnak, míg vacsorára párolva, vagy főve készítjük el őket.

Ha érintett, vagy csak kíváncsi a menüre, nézze meg, próbálja ki. Kattintson!

 

 

 

Mit kell tudni a candidáról?

Candida
A Candida (Candida albicans) egy teljesen hétköznapi emésztőgomba, a sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja. Minden ember emésztőrendszerében ott él, bekerülhet már a csecsemőkori szájpenésszel is, de normális esetben nem okoz semmilyen problémát, jelenléte hozzátartozik a normális bélflórához.
Az egészséges szervezetben a candida gomba a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll, (a bélben letelepedett gombák szaporodását szabályozza) de ha az károsodik, vagy tönkre megy, a belekben élő candida gomba elárasztja, eláraszthatja a szervezetet (az emésztő rendszert és nemi szervek nyálkahártyáját).
A baktériumflóra sérülhet az antibiotikumok túlzott alkalmazásától, fogamzásgátlószerektől, stressztől, lelki problémáktól. A candidafertőzés viszont csak akkor jön létre, ha a szervezet immunrendszere legyengült állapotban van.
A candida a bél nyálkahártyájának immunrendszerét támadja meg, beépül a bél hámsejtjeibe, megnöveli a sejfalak áteresztőképességét, ezzel bejuthat a véráramba, és gyakorlatilag bárhol megtelepedhet.

A gomba kimutatása nem egyszerű, mert szorosan összefonódva, telepszik meg a bélfalon, ezért a székletvizsgálat nem megbízható, a vérvizsgálat sem biztos, mert a legyengült immunrendszer ellenanyagszint vizsgálatának eredménye nem mutatja ki. A gomba jelenlétére utalhat viszont a magas májenzimérték és a magasabb koleszterinszint is.

A XXI. sz-ra a candidiasis a szegényebb országokban alig ismert, míg a fejlett országokban szinte népbetegséggé vált, nyugodtan aposztrofálhatjuk jóléti betegségnek is, előfordulása leginkább a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.
Az egészségtelen táplálkozás első negatív hatása ugyanis az immunrendszert éri.
A betegség elterjedtsége ellenére nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist komplex problémának, gyógyításával leginkább a természetgyógyászat foglalkozik. Sokszor a betegek sincsenek tisztában a problémájukkal, a különböző tüneteikre különböző orvosoktól várják a segítséget, pedig a panaszok összefüggnek.

A betegség tünetei:
A candida gomba olyan tüneteket hozhat létre (krónikus, és akut), melyek minden embernél mások és mások is lehetnek, és csak nagyon ritkán mutatnak összefüggést egymással, és bármiféle gombás megbetegedéssel. A tünetek nem jellegzetesek, sőt gyakran egyéb betegségekre utalnak.
Nevezhetjük bátran ezerarcú betegségnek amely képes a legjobb szakembereket is megtéveszteni. A „saját” tünetein kívül más betegségek tüneteit is képes súlyosbítani.

  • allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység
  • allergiás tüneteket
  • álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok
  • asztmás megbetegedés
  • bizonytalan hasi panaszok
  • bizonytalanság, határozatképtelenség
  • bőrkiütések
  • bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma ...stb.
  • éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét
  • emésztőrendszeri problémák(hasmenés, székrekedés, puffadás)
  • fáradékonyság, fáradtság érzet
  • fejfájás (migrén)
  • feledékenység, emlékezetzavar (memóriazavar), szétszórtság, koncentrációképesség- csökkenés (fiatalkorban is)
  • férfiaknál makacs prosztatagyulladás
  • folyás és a szeméremajkak indokolatlan megduzzadása, érzékenysége
  • gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
  • gyakori felfázás, hólyaghurut
  • gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság...stb.
  • gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom
  • hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás
  • hasmenés vagy székrekedés
  • hólyaghurut
  • ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia.
  • ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak
  • kimerültség, letargia
  • krónikus fejfájás
  • különféle izom-és izületi fájdalmak
  • különféle szívpanaszok
  • látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás ...stb,
  • libidó csökkenés vagy szexuális vágy elvesztése,
  • méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták, vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség
  • menstruációs zavarok, prementruális feszültség, PMS tünetek
  • nőknél a gyakori hüvelyi gombás fertőzés
  • pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése
  • prosztatagyulladás
  • rossz körérzet
  • rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
  • sorulás vagy krónikus hasmenés
  • tartós hőemelkedés
  • testsúlycsökkenés vagy elhízás
  • torokfájás
  • vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
  • vastagbélgyulladás
  • végbélviszketés
  • vesemedence-gyulladás

Amennyiben e tüneteket, nem támasztja alá szervi elváltozás, leginkább a Candida albicans gomba elszaporodása gyanakodhatunk.

A Candida kimutatása:
A Candida albicans kimutatása történhet nyelvkaparékból, torokváladékból, hüvelykenetből, de főként a vérsavóban lévő candida antitestek jelenlététől.

Kit támadnak a gombák, milyen okok vezethetnek a Candidiasis kialakulásához:

 

  • Egészségtelen táplálkozás.
    A túlzott cukor, keményítő, fehérliszt, élesztő, feldolgozott és finomított élelmiszer, tartósítószer fogyasztás. A vitaminban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás.
    Mindezek rombolják az immunrendszert, utat engednek a fertőzéseknek.
  • A baktériumölő-szerek.
    A túlzásba vitt sterilitás hajszolásával elpusztulnak a bőrön élő védő baktériumok is, így természetes „ellenség” hiányában könnyen szaporodik a candida gomba.
  • Az antibiotikumok túlzott alkalmazása.
    Az antibiotikumok elpusztítják a belek normál baktériumflóráját, ezzel gyorsul a candida szaporodása.
    Másrészt az antibiotikumok által elpusztított mikroorganizmusok remek táptalajul szolgálnak a gombáknak.
  • A szintetikus ruhaneműk használata, amely megakadályozza a bőr légzését.
  • A stressz, amely legyengíti az immunrendszert.
  • Immunrendszer gyengesége.
  • Fogamzásgátlók, hormon készítmények és szteroidok szedése.
  • Cukorbetegség.
  • Szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás.
  • A terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás.

 

 

A Candidiasis kezelése:
A candida szénhidráttal táplálkozik, ezért ezt kell megvonni tőle, illetve a szervezetünktől.
Az eredményes terápia minimum 3, de akár 6 hónapig is tarthat. Legfőbb cél a bél eredeti flórájának visszaállítása, amely összetett feladat. Ki kell irtani a gombát, majd vissza kell „telepíteni” a bél jóindulatú baktériumait.
Mindez legegyszerűbben, és legkíméletesebben táplálkozással, a megfelelő diétával valósítható meg. Egyszerűen szólva nem eszünk olyat amit a gomba szeret, és mindent megeszünk amit a gomba nem szeret.

A megfelelő táplálkozást ajánlatos kiegészíteni bélmosással, (colon hidroterápia), hogy a pusztulófélben lévő gombák által termelt veszélyes toxinokat hatástalanítsuk.

Ezek mellett természetesen az immunrendszer erősítését, valamint a lélek kezelését sem szabad elfelejteni.

Asztrológiai megközelítésben a gomba a Plútóhoz tartozik. A Plútó jelentése váltás, változás, tehát a betegnek el kell gondolkodnia az életében, életvitelében szükséges változások megtételén.

 

A legkeményebb az első két hónap, ekkor kell a legszigorúbb diétát tartani. Ezután már kicsivel könnyebb lesz, szinte csak a szervezet lúgosítására kell figyelni.
Soha nem szabad éhezni, mert az a savasodás felé nyomja a szervezetet, és puffasztja a hasat.

 

 

 

Tiltott élelmiszerek

 

  • Alkohol tulajdonképp cukor, kerüljük el!
  • Amerikai mogyoró
  • Aszalt gyümölcsök
  • Barbecue-szószok
  • Befőttek
  • Burgonya
  • Búza
  • Cikória
  • Cukor
  • Cukorkák
  • Cukrozott üdítőitalok, szörpök
  • Cseresznye
  • Csokoládé
  • Csokoládé
  • Datolya
  • Dinnye
  • Dió
  • Ecet
  • Ecet, ill. ecetes élelmiszerek
  • Édességek
  • Élesztő
  • Élesztős termékek
  • Élesztővel készült élelmiszerek
  • Endívia
  • Erjedt, illetve erjedéssel készült termékek
  • Fehér rizs
  • Fehérkenyér, zsemle, kifli
  • Feles borsó
  • Fermentált, (erjesztett) ételek
  • finomított cukor
  • Finomított ételek
  • Finomított olajok
  • Gesztenye
  • Gomba
  • Gyümölcslevek
  • Kakaó
  • Kechup, majonéz, mustár
  • Kefír
  • Kesudió
  • Kész mártások (pl. Worchester)
  • Kész salátaöntetek
  • Koffein
  • Kókusz
  • Kukorica
  • Kukoricakeményítő
  • Mazsola
  • Mustár
  • Nutella
  • Padlizsán
  • Penészgombás termékek
  • Pisztácia
  • Rebarbara
  • Sajt (a legtöbb fajta) különösen a penészes sajtok
  • Sör, bor, pezsgő
  • Sütőpor
  • Szárított gyümölcs
  • Szénhidrátok, vagyis a cukor, keményítő
  • Szilva
  • Szójatermékek
  • Szőlő
  • Tehéntúró
  • Tejföl
  • Tejszín

 

 

A szigorú diétában tiltott, de később fogyasztható

 

  • Alma
  • Avokádó
  • Bab
  • Banán
  • Borsó
  • Cseresznye
  • Kopasz barack
  • Könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
  • Körte
  • Kukorica
  • Szőlő (max. 12 szem naponta)
  • Tej

 

 

Szabadon fogyasztható élelmiszerek

 

  • Adzuki bab
  • Áfonya
  • Agar agar
  • Alma
  • Amarant
  • Ananász
  • Articsóka
  • Ásványvíz
  • Avokádó
  • Bab (vörös, tarka, fekete, mungó, adzuki)
  • Babcsíra (csak főzve)
  • Bambuszrügy
  • Barnarizs
  • Bazsalikom
  • Bifidus-os joghurt
  • Borsó (csak 1 hónap után)
  • Brokkoli
  • Cékla
  • Citrom
  • Cukkíni
  • C-vitamin
  • Csemegepaprika
  • Csicseriborsó
  • Csicsóka
  • Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
  • Egres
  • Élesztő mentes kenyér
  • Fehérkáposzta (csak főve)
  • Fehérrépa
  • Fokhagyma
  • Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
  • Grapefruit
  • Gyógynövények: kakukkfű, diólevél, bazsalikom, cickafark, apróbojtorján, körömvirág, citromfű, orbáncfű
  • Gyümölcs
  • Hagyma (vörös, fehér, póré)
  • Hajdina (csak főve)
  • Hidegensajtolt olajak
  • Joghurt (natúr)
  • Juhtúró
  • Káposzta (csak főve)
  • Karalábé
  • Karfiol (csak főve)
  • Kecsketej
  • Kelbimbó (csak főzve)
  • Kelvirág (csak főve)
  • Kiwi
  • korpatermékek
  • Kökény
  • Köles
  • Lencse( vörös, barna, szürke, de csak főve)
  • Lenmag
  • Lenolaj
  • Mandula
  • Mángold
  • Metélőhagyma
  • Napraforgómag
  • Növényi olajok
  • Paradicsom
  • Paszternák (csak főve)
  • Pekándió
  • Petrezselyem
  • Quinoa (csak főve)
  • Retek, fehér, fekete
  • Ribizli
  • Rozs
  • Saláta (római, ruccola, batávia radicchi)
  • Sárgarépa
  • sárgarépa
  • Sóska
  • Spárga
  • Spenót
  • Sütőtök
  • Szeder
  • Szezám
  • Szója készítmények (csak 2 hónap diéta után)
  • Teák
  • Tejcukor, egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.
  • Tofu (csak megfőzve)
  • Tojás
  • Torma
  • Tök
  • Tökmag
  • Tönköly
  • Uborka
  • Vöröskáposzta
  • Zab
  • Zeller
  • Zöldbab
  • Zöldborsó
  • Zöldbúzafűlé

Amiket a Candida utál:

  • Fahéj
  • Fokhagyma
  • Tárkony
  • Vöröshagyma

A diéta legjobban személyre szabottan működik. Természetesen keretek között, de van akinek ez, van akinek más hat. Kezdésnek, változtatásnak mindenképp jó, és a saját tapasztalatok alapján a diétát lehet, sőt kell is finomítani.

A gyümölcsöket csak frissen, legalább 20 perccel étkezés előtt, a zöldségeket lehetőleg frissen, minél inkább nyersen fogyasszuk.
Különösen hasznos a grapefruitmagolaj! Ez egy olyan vegyületet tartalmaz, melynek gombaölő hatása van.
Nagyon fontos a sok ásványanyag, a sok vitamin, melyeket lehetőleg friss zöldségekből, gyümölcsökből szerezzünk be!
B1, B3, B6, C, E-vitamin, folsav, biotin, magnézium, kálcium, réz, króm, litium, cink.

Itent