|
|
Gombaropogós
|
vöröshagyma | 40 g | Gomba laska | 400 g | petrezselyemzöld | 0.4 cs | zsemlemorzsa | 40 g | tönkölyliszt | 80 g | olaj | 0.08 l | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajban megpirítjuk.
Hozzáadjuk a reszelt gombát, a finomra vágott petrezselymet, és erős tűzön lepirítjuk.
Sózzuk, sűrűre kevert habarással besűrítjük és kiforraljuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a zsemlemorzsát, és golyókat formázunk belőle.
A golyókat kevés olajjal meglocsolva forró sütőben kisütjük. |
450,- |
Gombás rizsfasírt
|
barnarizs | 120 g | Doboz salátás ovál | 4 db | olaj | 0.02 l | Póré | 40 g | Gomba laska | 400 g |
|
A vékony karikára vágott pórét egy serpenyőben olajjal aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk és erős tűzön lepirítjuk.
A rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük. Felforraljuk, lefedjük 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve fedő alatt készre pároljuk.
Az elkészült rizst összekeverjük (összegyúrjuk) a gombával, és gombócokat, vagy korongokat formázunk belőle.
Kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
|
400,- |
Hagymalepény
|
|
|
375,- |
Hagymás burgonyalepény
|
burgonya | 400 g | vöröshagyma | 80 g | tönkölyliszt | 80 g | Só tengeri | 8 g | olaj | 0.08 l |
|
|
375,- |
Hagymás dödölle
|
burgonya | 800 g | vöröshagyma | 160 g | olaj | 0.04 l | Só tengeri | 12 g | tönkölyliszt | 200 g |
|
A tisztított burgonyát kisebb darabokra vágva sós vízben megfőzzük, a főzőlevének a felét leöntjük. Ezután a burgonyát a levében összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, és sűrű masszává keverjük.
Egy tepsit kiolajozunk, vékony rétegben elterítjük rajta a szeletekre vágott vöröshagymát, és erre helyezzük a burgonyamasszából készített gombócokat.
Betesszük a sütőbe, és 200 c fokos pirosra, ropogósra sütjük. |
400,- |
Hajdina gombóc tofumajonézzel
|
hajdina egész | 120 g | hajdina liszt | 40 g | olaj | 0.08 l | Só tengeri | 12 g | méz | 40 g | tofu | 120 g | citrom | 80 g | Mustár | 40 g |
|
|
400,- |
Hajdina Palacsinta
|
tojás | 2.8 db | hajdina liszt | 400 g | tej | 0.5 l | olaj napraforgó | 0.1 l |
|
A tojásokat egy keverőtálba ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és
együtt jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos
keverés mellett annyi hajdina lisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű
tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon
palacsintákat sütünk belőle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan, vagy édesen
egyaránt.
|
375,- |
Káposztás lángos
|
tönkölyliszt | 200 g | élesztő | 10 g | Só tengeri | 12 g | olaj | 0.8 l | káposzta fejes | 200 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
Az élesztőt liszttel elmorzsoljuk, kevés langyos vízzel elkeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk.
A káposztát apróra reszeljük, besózzuk, álni hagyjuk, és kicsavarjuk.
A lisztet átszitáljuk, missé felmelegítjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, egy kevés olajat, és annyi vizet, hogy lágy, fakanállal keverhető tésztát kapjunk. Sózzuk, hozzáadjuk a káposztát és fakanállal alaposan kidolgozzuk.
A tésztát langyos helyen kelesztjük.
Amikor a térfogata kb. kétszeresére nőtt, előmelegített deszkára teriítjük, kicsit elnyomkodjuk, hogy egyenletesen vastag legyen, és pogácsa (fánk) kiszúróval kerek lángosokat szúrunk ki belőle.
A kiszúrt lángosokat még egyszer kelesztjük, majd kissé kihúzva, forró olajba tesszük, és mindkét oldalát pirosra sütjük. |
425,- |
Káposztás tócsni
|
|
|
375,- |
Karácsonyi rántott "hal"
|
tofu | 400 g | vöröshagyma | 40 g | citrom | 40 g | Só tengeri | 8 g | Sárgarépa | 4 g | babérlevél | 0.4 g | tönkölyliszt | 80 g | zsemlemorzsa | 120 g | olaj | 0.16 l | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A szeletelt vöröshagymából, babérlevéllel, citrommal (fehérborral) sóval alaplevet készítünk, és ebben pár percig pároljuk a tofut, majd a lében állva hagyjuk kihűlni.
A tofut bepanírozzuk, és bő olajban megsütjük. |
550,- |
Karalábétócsni
|
karalábé | 400 g | tönkölyliszt | 60 g | olaj | 0.08 l | Só tengeri | 8 g |
|
|
375,- |
Karfiol Parátá
|
kelvirág | 400 g | olaj | 0.02 l | Só tengeri | 8 g | tönkölyliszt | 160 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A kelfirágot szedjük rózsáira, sózzuk meg, és kevés olajban pirítsuk üvegesre.
A tönkölylisztet kevés vízzel és sóval gyúrjuk rugalmas tésztává, és pihentessük 15 percig.
Formázzunk kis golyókat a tésztából, nyújtsuk ki vékony korongokká.
Az egyik korongra tegyük a kelvirágot, a másik korongot kenjük meg vékonyan olajjal, és helyezzük olajos felével a kelvirágra, széleit nyomjuk össze, óvatosan kicsit nyújtsuk ki.
Az így betöltött parátákat serpenyőben kevés olajben lassan süssük pirosra |
425,- |
Karfiollepény
|
kelvirág | 400 g | tönkölyliszt | 120 g | olaj | 0.02 l | Só tengeri | 12 g | Doboz salátás ovál | 4 db | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A kelvirágot sós vízben puhára főzzük, pépesítjük, lisztet keverünk hozzá és sózzuk.
A masszából kis lepényeket formázunk, lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban kisütjük. |
400,- |
Kecskesajtos pizza tallér
|
tönkölyliszt | 120 g | élesztő | 0.4 g | Só tengeri | 8 g | paradicsompüré | 40 g | vöröshagyma | 40 g | olaj | 0.04 l | Doboz salátás ovál | 4 db | Sajt kecske | 120 g |
|
Az élesztőt egy kevés liszttel összemorzsoljuk, vízzel elkeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk.
A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk az előmelegített szitált lisztet, olajat, sót, és annyi vizet, hogy közepes kemény tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen kelesztjük.
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát, bazsalikomot, kevés vízzel felöntjük és összeforraljuk.
A tésztát kinyújtjuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval mini pizzákat szúrunk ki.
A pizzák tetejére teszünk egy kanálka paradicsomot, erre a rteszelt kecskesajtot, és forró sütőben kisütjük. |
500,- |
Kecskesajttal töltött puliszka gombóc
|
Kukoricadara | 120 g | kukoricaliszt | 80 g | olaj | 0.04 l | Sajt kecske | 120 g | Só tengeri | 12 g |
|
A kukoricadarát és lisztet összekeverjük és folyamatos keverés mellett a kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe öntjük.
Sóval ízesítjük, és folyamatosan kevergetve felfőzzük.
A puliszkát félig kihűtjük, majd gombócokat formázunk belőle, a gombócok belsejébe egy-egy kockátra vágott kecskesajtot helyezünk.
A kiformázott gombócokat kicsit meglapítjuk, majd kevés forró olajon mindkét oldalát megpirítjuk. |
375,- |
Kefíres burgonya lepény
|
burgonya | 800 g | petrezselyemzöld | 0.4 cs | tönkölyliszt | 80 g | kefír | 0.2 l | Doboz salátás ovál | 4 db | petrezselyemzöld | g | Só tengeri | 12 g | fokhagyma | 8 g |
|
A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt.
Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben
szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.
|
400,- |
Kelvirág rózsák Dubarry módon juhsajttal
|
kelvirág | 400 g | olaj | 0.02 l | tönkölyliszt | 40 g | Sajt juh | 120 g | Só tengeri | 8 g | Só tengeri | 8 g | szerecsendió | 0.4 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A kelvirágot sózott vízben leforrázzuk, leszűrjük.
Az olajat egy lábosban felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet elkeverjük, és rizstejjel felöntjük. Csomó mentesre keverjük, és mártás sűrűségűre forraljuk. Sózzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
A kelvirágból egy tepsin kis halmokat készítünk, a halmok tetejét bevonjuk a mártással, rászórjuk a sajtot, és 180 c fokos sütőben megsütjük. |
450,- |
Kelviráglepény
|
kelvirág | 640 g | olaj | 0.04 l | Só tengeri | 12 g | tönkölyliszt | 120 g | Doboz salátás ovál | 4 db |
|
A kelvirágot sózzuk, és puhára pároljuk.
Egy tálba téve burgonyatörővel pépesítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és alaposan összedolgozzuk.
A masszából golyókat, majd kerek lepényeket formázunk, melyeket kevés olajban aranysárgára sütünk.
|
400,- |
Korianderes kukoricalepény
|
kukoricaliszt | 120 g | olaj | 0.02 l | Só tengeri | 12 g | koriander | 0.4 g |
|
A kukoricalisztet vízzel, olajjal és sóval tésztává gyúrjuk, 20 percig pihentetjük.
A tésztából gombócokat formázunk, nyújtófával kis lepényekké nyújtjuk, és egy forró serpenyőben olaj nélkül megsütjük. |
375,- |
Kukoricás szójafasírt
|
szójagranulátum | 160 g | Doboz salátás ovál | 4 db | vöröshagyma | 20 g | olaj | 0.04 l | kukorica csemege | 80 g |
|
A szójagranulátumot langyos vízzel elkeverjük, és 10-15 percig pihentetjük.
Ezután hozzákeverjük az olajban aranysárgára pirított vöröshagymát, és a kukoricát.
A masszából 4-5 cm átmérőjű és egy cm vastag fasírtokat formázunk, melyeket kevés forró olajban pirosra sütünk. |
400,- |
|
|
|